Vergeet de plantjes niet!

Planten zijn hip! De pannenkoekenplanten (Pilea), cactussen en gatenplanten (Monstera) vliegen je om de oren in woonbladen en op Instagram. Groen in je interieur is gewoon onmisbaar!

Plantenverzorging

Alleen na de aanschaf is het verzorgen en levend houden van die planten toch ook wel een ‘dingetje’… Laatst had ik bijna mijn varentje laten verdrogen en dat bleek erg herkenbaar te zijn voor andere beginnende plantenliefhebbers. Zo kwam ik op het idee om eens een aantal tips op een rijtje te zetten.

Water geven
Wellicht een overbodige tip, maar zorg dat je planten op tijd water krijgen. Prik in de aarde om te voelen hoe droog die is. Sommige planten moeten altijd vochtige aarde hebben, andere houden juist van droge grond. Even googlen op de plantennaam en je weet wat de beste verzorging is voor jouw plant. Houd je niet te strikt aan het aantal keer per week water geven, maar kijk naar de plant en voel aan de aarde voor je water geeft.

water-geven

Bloempotten
Zet je planten in een pot met schotel of gebruik een binnenpot (met gat) in een bloempot (zonder gat). De meeste planten houden namelijk niet van ‘natte voeten’. Als er een laag water onderin de bloempot blijft staan gaan de wortels rotten en worden bruin. Door een schotel of binnenpot te gebruiken kun je, mocht het nodig zijn, gemakkelijk het teveel aan water eruit gieten. Zorg ook dat je plant in een pot staat die groot genoeg is en waar ruimte is om te groeien, liever te groot dan te klein!

Badderen
Ben je niet zo’n held in het water geven van je planten dan kun je ze ook één keer per week of per twee weken (afhankelijk van de soort plant) een badje geven. Zet ze een half uurtje in de gootsteen of met water in de bloempot, laat ze daarna goed uitlekken en ze kunnen er weer een tijdje tegenaan!

Vertroetelen
Naast water, licht en ruimte kunnen ook planten wel eens een relax momentje gebruiken. Eens in de zoveel tijd kun je de planten wat extra voeding geven, een douche met de plantenspuit of neem de blaadjes voorzichtig af met een vochtig doekje. Een beetje verwennen kan tenslotte geen kwaad!

Problemen?
Krijgt je plant opeens gele bladeren? Check dan bovenstaande punten. Is de bloempot niet te klein; komen er wortels onder uit de pot groeien? Heeft de plant genoeg water of misschien juist teveel? Heeft de plant nog genoeg voeding? Staat de plant op de juiste plek, teveel of te weinig licht? Hieronder vind je nog wat extra tips voor een aantal populaire plantensoorten!

pannenkoekenplant-stekjes

Pilea Peperomioides

De inmiddels beroemde pannenkoekenplant of Chinese Money plant is een gewilde plant. De Pilea wordt veel als stekje aangeboden, maar is sinds kort ook verkrijgbaar bij tuincentra. Pilea’s staan graag op een lichte plek in huis, vaak is het midden van de kamer helaas te donker voor deze planten. Houd de potgrond van de pilea goed vochtig en zet hem liefst niet in een terracotta pot, want dan droogt de potgrond sneller uit.

Pilea stekken
Het stekken van de Pilea gaat makkelijk en is erg leuk om te doen, want zo kun je het plantje echt van stek tot volwassen plant zien groeien. Wanneer de baby’s van de Pilea groot genoeg zijn (vanaf 4 cm) kun je ze voorzichtig onder de aarde met een schaar afknippen, probeer daarbij zoveel mogelijk van de steel en de wortel mee te nemen dan is de overlevingskans groter. Zet het stekje in een klein glaasje of eierdop met water. Laat het stekje in het water staan tot er meerdere kleine worteltjes aan zitten. Dan kan het stekje in de aarde gezet worden en verder uitgroeien tot een prachtige Pilea!

stekje-pilea

Monstera Deliciosa

Beter bekend als de gatenplant en niet alleen mooi als kamerplant, maar ook heel decoratief als los blad in een vaas. Het is een sterke plant, die regelmatig water nodig heeft. De gatenplant kan zowel op een donkere als een lichte plaats staan, alleen groeit de plant natuurlijk sneller op een lichte plek (niet in de directe zon). Monstera komt oorspronkelijk uit het oerwoud, dus af en toe een douche of afnemen met een vochtig doekje vindt ‘ie erg fijn.

Gatenplant stekken
Stekken van de gatenplant gaat prima en doe je door een blad of scheut met luchtwortels af te knippen en in water te zetten. Zet de stek ongeveer twee weken in het water en de eerste echte wortels zullen tevoorschijn komen. Dan kan de stek in de aarde gezet worden en verder uitgroeien tot een grote Monstera!

Ceropegia woodii

Dit hangplantje is bij de meeste mensen bekend als Chinees lantaarnplantje. Het is een apart soort plantje dat groeit uit ronde knolletjes in de grond. De slierten kunnen wel een meter lang worden en de plant dankt zijn naam aan de lantaarnvormige bloemetjes. Het lantaarnplantje hoeft niet in de vensterbank te staan, een mooi plekje op de kast bevalt ook prima. De verzorging is makkelijk doordat het plantje vocht opslaat in de knolletjes waaruit hij groeit. Dagelijks water geven is bij het Chinees lantaarnplantje dus niet nodig.

Chinees lantaarnplantje stekken
Het Chinees lantaarnplantje stekken doe je door een knolletje met stukje stengel af te knippen en gedeeltelijk in de aarde te stoppen. Je moet flink wat geduld hebben, maar je zult zien dat wanneer het knolletje goed aan slaat er opeens nieuwe blaadjes verschijnen!

chinees-lantaarnplantje-stekken

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Mocht je zelf nog een goede tip hebben dan hoor ik het natuurlijk ook graag!

plantentafeltje

8 gedachten over “Vergeet de plantjes niet!

 1. Jackie schreef:

  Hi Daantje,
  Ik stek regelmatig het Chinees Lantaarntje door sterke slierten af te knippen en deze in een fles met water te hangen. Het duurt even maar er ontstaan dan wortels. In de winter gaat dat minder goed maar in de zomer gaat dat prima. Ik heb op deze manier heel veel vrienden voorzien van dit prachtige eeuwen oude plantje.

 2. Jannet Pathuis schreef:

  Dank voor je tip, ik begrijp dat het nu niet de tijd is om te stekken ( chinees lantaarntje ) maar ga het toch proberen. Ben vanmiddag bij Intratuin geweest maar helaas niet te krijgen..cadeautje voor mijn dochter. Die van mij is nu langer dan een meter, nogmaals bedankt.

  • daantje schreef:

   Stekken gaat inderdaad beter in het voorjaar of de zomer, maar ik heb toevallig laatst mijn Chinees lantaarnplantje geknipt en de afgeknipte stukjes gestekt (eerst in water, daarna in aarde gezet). Hopelijk lukt het stekken bij jou ook nog, succes!

 3. Stans schreef:

  Ben bezig met het verpotten en kom tot de ontdekking dat de bolletjes in de grond zijn uitgegroeid tot prachtige aardappreltjes. Is dat goed of juist niet. Het chinese lantarentje is overigens niet echt om naar huis te schrijven.

  • daantje schreef:

   Klinkt niet raar hoor, in de bolletjes worden vocht en voedingsstoffen opgeslagen. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan uit de nieuwe pot en dat de aarde tussen de waterbeurten opdroogt (deze plantjes houden niet van teveel water). Veel plezier met je Chinese lantaarnplantje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *