Het verhaal achter de Kay Bojesen aapjes

Kay Bojesen; ik had nog nooit van deze naam gehoord tot ik twee houten vintage aapjes op de rommelmarkt vond en online op zoek ging naar meer informatie. Toen kwam ik op websites terecht waar voor soortgelijke houten aapjes bedragen uiteenlopend van 50 tot 350 euro werden gevraagd. Tijd voor een klein onderzoekje dus!

Het Deense merk Kay Bojesen bestaat al sinds 1930 en blijkt zelfs hofleverancier te zijn in Denemarken. Oprichter Kay Bojesen ontwierp in totaal meer dan 2000 soorten houten speelgoed, maar de vrolijke speelse aapjes waren toch wel één van de populairste modellen.

Zijn idee was om geen levensechte kopieën te maken van de dieren, maar juist gestileerde vormen zodat kinderen gestimuleerd worden om hun eigen fantasie te gebruiken. Inmiddels blijkt wel dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen het eenvoudige houten speelgoed erg kunnen waarderen.

Toch lijken de aapjes die ik vond net weer anders te zijn dan het origineel. De mijne missen namelijk het lichtgekleurde buikje en het kopje is ook iets anders, al vond ik dezelfde soort aapjes wel terug op Ebay en Instagram.

Zou het dan toch echt een Deense design klassieker zijn, die ik zomaar op de lokale rommelmarkt vond?

vintage-kay-bojesen-aapjes

2 gedachten over “Het verhaal achter de Kay Bojesen aapjes

  1. Lenny Van der lei schreef:

    Weet je al Wat je aapje waard is, ik heb er ook 2 kopien uit 1951, een grote en kleine. Zou wel willen weten Wat ze waard zijb

    • daantje schreef:

      Hi Lenny, bedankt voor je reactie. Ik heb er verder geen onderzoek meer naar gedaan, vind ze op dit moment toch te leuk om weg te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *