DIY: Kokedama oftewel hangende mosbal

Kokewattes? Een kokedama; oftewel een soort hangende bal bekleed met mos en met een plantje erin. Van oorsprong afkomstig uit Japan, vandaar ook de Japanse naam die letterlijk ‘mosbal’ betekent. Ik kwam het fenomeen tegen op Instagram en het lijkt de nieuwe trend voor 2016 te zijn/worden.

Hangende planten zie je weer veel in het interieur; de plantenhangers en luchtplantjes zijn helemaal trendy! Toch is de kokedama net weer anders en ook nog eens erg leuk om zelf te maken! Alles wat je nodig hebt is mos, potgrond, een mini plantje of stekje, binddraad en/of visdraad.

Mijn zelfgemaakte kokedama met graslelie stekje

Mijn zelfgemaakte kokedama met graslelie stekje

Stap voor stap:
1. Kies een klein plantje, een stekje of een miniplantje (te koop bij het tuincentrum) Het makkelijkste is een plantje dat niet teveel water nodig heeft, bijvoorbeeld een vetplantje. Hoe meer water je plant nodig heeft, des te vaker moet je de kokedama dompelen.

2. Doe de potgrond in een bak en maak het nat, zodat het makkelijk in een bolvorm te kneden is. Gebruik niet teveel water, anders heb je een bak modder waar je niks mee kan.

3. Haal het plantje uit de pot, maak een gaatje in de bol en stop de wortels in de grond. Direct een bol maken op de kluit van het plantje kan ook, net wat je makkelijker vindt.

4. Zorg dat je een mooie grote plak mos hebt, dat maakt het inpakken een stuk makkelijker. Leg het mos met de mooie kant naar onderen, plaats de bol met plant erop en vouw het mos eromheen.

5. Fixeer het mos met binddraad en doorzichtig visdraad, zodat het een mooie compacte mosbal wordt die je gemakkelijk kunt dompelen om je plantje water te geven.

6. Hang je kokedama op met een draadje of touwtje en dompel ‘m iedere week (of wanneer het mos droog aanvoelt) in een bak met water om ‘m vochtig te houden.

7. Heb je geen plaats om een kokedama op te hangen, dan kun je ‘m ook op een schoteltje leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *